Waarom winterbanden ?

De voornaamste reden waarom winterbanden meer grip hebben en dus veiliger zijn dan reguliere autobanden is dat er gebruik wordt gemaakt van speciaal rubbermengsel dat ervoor zorgt dat de banden soepeler blijven bij lagere temperaturen dan gewone autobanden.


Winterbanden zijn herkenbaar aan het open en grove profiel. Dit speciale profiel is om snel vuil op de banden af te kunnen voeren, maar ook hagel en sneew worden makkelijker afgevoerd. Hierdoor wordt het risico op aquaplaning sterk verminderd. Dit is ook de reden waarom winterbanden een betere wegligging en een kortere remweg hebben op besneeuwde en gladde wegen.

Een simpele remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is:

  • Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo'n 12 meter; op een natte weg 14 tot 15 meter.
  • Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter; dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.

Het hele jaar door met winterbanden rijden is niet aan te raden. De remweg van deze banden neemt aanzienlijk toe bij hogere temperaturen.

Samen met winterbanden kun je het beste een tweede set (stalen) velgen kopen, aangezien winter-zomerbandlichtmetalen velgen niet goed bestand zijn tegen winterse invloeden en pekel. Daarnaast moeten de banden bij gebruik van dezelfde velgen elke keer opnieuw gebalanceerd worden en neemt ook de kans op beschadigingen toe. De extra kosten vallen mee, je gebruikt immers twee sets banden naast elkaar in plaats van na elkaar.

Gebruik winterbanden

Winterbanden kunnen niet worden opgereden tot
de wettelijk toegestane minimale profieldiepte van 1,6 mm. Al bij 4 mm is de grip op besneeuwde weg sterk teruggelopen. Ze 'oprijden' in de zomer is ook geen optie. Met de afnemende profieldiepte nemen de eigenschappen op de natte weg af, daarnaast is de remweg op droge weg altijd langer dan die van een zomerband.

 

KIES UW WINTERBAND

Facebook